Как да накарате децата си да се интересуват от изкуство?

Спомняте ли си преживяването, което ви привлече в света на изкуството? Може би това е била разходка в парк със скулптури в близост до дома ви, пътуване през уикенда до музея с любим приятел или дори самостоятелни занимания вкъщи с водни бои и четка…

Днешните деца са следващото поколение художници, куратори и колекционери. Ние имаме важна отговорност да отворим техните очи изкуствата и да позволим на децата да открият света на изкуството чрез изследване и творчество.

Имайки предвид това, ние ще ви предложим няколко начина да използвате младежката творческа енергия и да дадете на децата си възможността да изградят траен интерес към изкуството.

Нека техните умове се реят

Спомняте ли си в часовете по изобразително изкуство, когато учителят представяше нов проект и след това обясняваше как трябва да се направи? Ако въвеждате децата си в ново занимание, оставете ги първо да се запознаят с него самостоятелно. Инструкциите и насоките са важни, но за по-малките деца изкуството е по-скоро откритие, отколкото методология. Предложете им някои идеи и осигурете им нужните материали и ги оставете да работят с тях.

Заведете ги в музей и бъдете търпеливи!

Музеите са чудесно място да запознаете децата с изкуството, но не ги претоварвайте, като им показвате всяка експозиция. Оставете ги да изследват със собствено темпо. Задавайте им въпроси и отделете време, за да поговорите за нещата, които ги интересуват.

Запасете се с занаятчийски консумативи

Децата са виртуози в изкуството с намерени предмети и могат да преобразуват почти всичко в необичаен проект. Просто се уверете, че имат  лепило, хартия и бои. Няколко празни кутии и маркер е всичко, от което се нуждае едно дете, за да представи свой собствен музей на изкуството или галерия!

Гледайте скулптури в парковете

Скулптурите, експонирани в парковете предлагат уникална възможност да запознаете децата с идеята за изкуството като постоянна и важна част от живота. Обществените паркове изобилстват от скулптури в близост до детските площадки. Опитайте се да разгледате тези инсталации и да разпитате децата си какво мислят. Можете да им зададете по-конкретни въпроси и да ги накарате да преведат тези отговори в свои собствени проекти. Попитайте какво им харесва в скулптурата или какво би я направило по-добра. Не се страхувайте да споделяте свои собствени прозрения и мнения. Споделянето за това как преживявате произведенията на изкуството ще насърчи децата ви да споделят повече.

Поставете го в контекст, който те могат да оценят

Понякога изкуството може да бъде малко недостъпно за децата. Един добър начин да ги накарате да се заинтересуват е да ги свържете с нещо, по което са запалени. Лего изкуството на Анди Бауч е чудесен пример за изкуство, което може да бъде оценено от всички възрасти.

Работете заедно

Започнете групов арт проект и работете един до друг. Ако има проект, който е малко по-сложен, но знаете, че ще им хареса, поемете трудните стъпкии ги оставете да се развихрят в по-забавната част като декорацията, например. Отделете време да оцените техните уникални щрихи към вашия споделен проект, за да изградите тяхното доверие. След това го покажете заедно!

About Мариета Димитрова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Захари Беличенов става съсед на Жан-Клод Ван Дам в „Пирин голф“

  Един от най-успелите бизнесмени в гр. Разлог Захари Беличенов, който в момента е един ...

Дългите рокли са пример за елегантност и удобство едновременно

Дълги ежедневни рокли Дългите ежедневни рокли са чудесни за лятото, защото са леки, удобни и ...