Сандански спечели проект за ново LED осветление!

Министерство на енергетиката одобри внесеното от кмета на община Сандански – Атанас Стоянов предложение за рехабилитация и модернизация на уличното осветление в град Сандански. Проектът е по Норвежката програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“ и е на обща стойност 553 616 лв.

Системата за улично осветление в град Сандански, експлоатирана десетилетия,  е амортизирана и енергоемка, която често аварира и не е надеждна.  Тя ще бъде подменена с ново, енергийно ефективно LED осветление. Особено внимание на ефективността на уличното осветление е обърнато на ключовите зони и най-натоварени пътни и улични участъци– кръстовища, централни улици, пешеходни зони.

С реализацията на проекта ще бъдат поставени общо 1796 броя нови, високоефективни LED осветителни тела на територията на град Сандански. Същевременно се предвижда намаляване  височината на 479 от уличните стълбове, с оглед ограничаване разпиляването на светлината. За по-голяма ефективност на осветлението,  височината на стълбовете за парково осветление ще бъде повишена от 3 метра на 5 метра.

Новата система за външно осветление ще бъде ръководена чрез иновативно автоматично управление, позволяващо контрол на електроенергийните разходи и промяна  интезитета на осветление при мъгли, обилни валежи, бури или пътно транспортни произшествия.

Предвижда се и изграждането на две фотоволтаични централи, които през деня ще произвеждат електрическа енергия, съхраняваща се в специална батерия. През нощта тази енергия ще бъде използвана за захранване на уличното осветление. По този начин около 10% от енергията, необходима за уличното осветление на града ни, ще бъде произведена безплатно от слънчевата светлина.

С изпълнение на проекта ще се постигнат важни за града и общината цели:

  • Подобряване качеството на уличното и парково осветление;
  • Значително намаляване на разходите за електрическа енергия за улично осветление;
  • Намаляване годишните разходи за поддръжка и консумативи;
  • Намаляване на вредните емисии, следствие пониженото потребление на електрическа енергия;

Новата модернизирана система за улично LED осветление ще промени облика на нощен Сандански и ще намали значително годишните разходи за електроенергия.

Община Сандански продължава целенасочената си политика за устойчиво развитие, което да осигурява социални и икономически ползи за обществеността. Реализацията на проекта е още една крачка към подобряване качеството на живот на жителите и още една стъпка към облагородяване и развитие на техническата инфраструктура в община Сандански.

About Мариета Димитрова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Захари Беличенов става съсед на Жан-Клод Ван Дам в „Пирин голф“

  Един от най-успелите бизнесмени в гр. Разлог Захари Беличенов, който в момента е един ...

Дългите рокли са пример за елегантност и удобство едновременно

Дълги ежедневни рокли Дългите ежедневни рокли са чудесни за лятото, защото са леки, удобни и ...