Стъклоповдигач – какво е това и какво е предназначението му

Обичате да се возите с автомобила си, но така и не научихте всичките му части? Е, това е време да се промени, а ние сме тук, за да ви разкажем за тази част, която нека си признаем, че голяма част от нас, не знаят какво представлява. Знаете ли какво е стъклоповдигач и за какво служи? Днес ще разберете.

 

Какво представляват стъклоповдигачите?Това е този механизъм, намиращ се във вътрешността на вратите ви, който отговаря за движението на прозорците нагоре и надолу. Ако не разполагате с такъв механизъм, то няма как да управлявате прозорците си.

 

Каква може да бъде причината за повреда на стъклоповдигач? – Колкото и необичайно да ви изглежда, това могат да бъдат климатичните условия, особено ако паркирате автомобила си на открито. Най-често това би се случило през зимата, когато времето е студено и има сняг – в тези условия стъклата могат да замръзнат и по този начин да счупят частите на стъклоповдигача, най-вече ако приложите по-голям натиск. Износването също е честа причина, затова препоръчваме да правите преглед на колата си по-често и да обръщате внимание на всичките ѝ елементи.

 

Какъв тип стъклоповдигач има в колите? – Има два типа стъклоповдигачи – стандартен и ножичен. Ножичния се използва най-често при новите коли. В някои коли той идва в комплект с мотор, а в други двете части могат да дойдат отделно. Стъклоповдигачът е монтиран от вътрешната стана на панела на вратата, не е видим за нас и затова често подценяваме работата му и забравяме, че дори и той може да се повреди.

 

За кои коли се използват различните стъклоповдигачи?

 

Стандартните, или още наричани ръчни, стъклоповдигачи се използват предимно при по-старите коли, в които на вратата на автомобила има ръчка, които ние сами управляваме със силата на ръката си, за да отворим или затворим прозореца на дадена странична врата. Той се характеризира с жила, ролки, макари и плъзгачи. Всяка от тези части сама по себе си може да се повреди, но това може да се случи и с някои от тях наведнъж.

 

Ножичните, или наричани и автоматични стъклоповдигачи се използват при новите коли, при които прозорците се отварят с един бутон. При тях най-често може да се повреди стъклоповдигачът или механизмът на вратата на водача, тъй като от там може да се управлява не само прозореца на тази врата, но и на всички останали врати на автомобила, без значение дали той е с две или повече врати. Той се характеризира с плъзгачи, рамена и зъбен гребен. Тук механизма за задвижване в повечето случаи е кабел или зъбна рейка.

About Мариета Димитрова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Захари Беличенов става съсед на Жан-Клод Ван Дам в „Пирин голф“

  Един от най-успелите бизнесмени в гр. Разлог Захари Беличенов, който в момента е един ...

Затопляне в сряда

Посрещаме ясен и слънчев ден. Въпреки студената сутрин, около обяд и в ранния следобед температурите ...