Интериор на спалня в стил Прованс

За да създадете интериор в лекия и романтичен стил Прованс е добре да се запознаете с основните характеристики на това направление.

Най-важният елемент при проектирането на стените е мазилката. Самата мазилка трябва да се прилага неравномерно, така че да изглежда грубо и сурово. Това ще ви позволи да получите несъвършено и грапаво покритие, възможно най-близко до оригиналния Провансиален стил.

Завършването на стените е важно, като може да използвате различен модел на една от тях и да я превърнете във фокусна точка. Това е интересно решение и ще направи помещението много по-оригинално. За акцентната стена може да използвате бяла боя, пясък, светлосин или светлозелен цвят, за да внесете в спалнята усещането за южния климат.

Вратите и прозорците трябва да са от дърво, отново неравномерно боядисано, с бяла боя. Често те се избират така, че да съответстват на мебелите в стаята. Може да добавите към декорацията стари картини или такива, които са изкуствено състарени.

Изберете прозорци с множество украсени стъкла. Поставете трапезарен стол до прозореца, за да обособите кът за четене. По перваза на прозореца подредете цветя. Важно е да бъдете винаги хидратирани, така че може да държите бутилки с напитки върху разтегателна маса, сгъваем плот или количка. Вратите могат да бъдат украсени с допълнителни матови стъкла, за да се получи повече светлина в помещението.

Светлите тонове разпръскват светлината

  • Таванът. Използвайте само бели цветове за тавана и добавете текстури с гипс. Интересно решение са облицованите греди, изработени от светли или тъмни дървесни сортове. Гредите са много впечатляващи на бял фон и създават светла украса.
  • Стените. Като модел можете да изберете гипс, корнизи и дори мазилка. Стилизирайте една от стените, като емулирате подредба от естествен камък или тухлена зидария, а другите стени боядисайте в плодови пастели.
  • Подовете. Най-популярните материали за подови настилки са шлифованите плочки или теракотата. Те се почистват лесно и се смесват отлично с черно-бели килими. Дървените дъски са друга версия на класическата подова настилка, която може да се боядисва в светли тонове или да се остави естествена. Най-популярният избор е бял дъб. Не забравяйте, че килимите не трябва да привличат внимание. Те трябва да бъдат нежно свързани с избраните довършителни подови материали и останалата част от декорацията на помещението. Те се поставят на места, където често ходим боси, например близо до леглото.

Използвайте само бял цвят, за да боядисате тавана. Стените и таваните не трябва да са гладки. Като текстура може да използвате декоративна мазилка, стилизирани тухлени повърхности и цветни тапети.

 

Източник: motti.bg

About Мариета Димитрова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Захари Беличенов става съсед на Жан-Клод Ван Дам в „Пирин голф“

  Един от най-успелите бизнесмени в гр. Разлог Захари Беличенов, който в момента е един ...

Затопляне в сряда

Посрещаме ясен и слънчев ден. Въпреки студената сутрин, около обяд и в ранния следобед температурите ...