Британски ексминистър прогнозира отлагане на Брекзит

Отлагането на Брекзит е най-вероятният сценарий, прогнозира бившият министър на финансите Джордж Озбърн.

Премиерът Тереза Мей обаче продължава да настоява, че одобряването на нейната сделка е най-добрият начин да се изключи излизането от ЕС без сделка.

Джордж Озбърн заяви пред Би Би Си, че Обединеното кралство трябва да избира между излизане без сделка, което сравни с „руска рулетка“, или отлагане на Брекзит.

Озбърн допълни, че неговият наследник, сегашният финансов министър Филип Хамънд, разумно отстоява пред бизнеса, че излизането без сделка не е вариант, но това трябва да бъде казано и от премиера.

В същото време продължава активната работа сред депутатите за алтернативни планове за сделка с ЕС.

Министърът на финансите в сянка Джон Макдонъл заяви, че Лейбъристката партия сигурно ще подкрепи внесената поправка за удължаване на член 50 от Лисабонския договор, ако сделка с Брюксел не бъде постигната до края на февруари, за да се избегне сценарият Брекзит без сделка на 29 март.

Гласуването по подобрената сделка на Мей е на 29 януари, като тя продължава с опитите до накара Брюксел да даде правни гаранции, че действието на „предпазни механизъм“ за ирландската граница ще бъде само за ограничен период от време./БНР

About Асен Димитров

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Тереза Мей с нови предложения към ЕС в опит да постигне сделка за Брекзит

  Тереза Мей ще направи нови предложения на ЕС за решаване на проблемите с ирландската ...