В британския кабинет обмислят оставки, ако Мей не им позволи да блокират вариант за Брекзит без сделка

Британският премиер Тереза Мей беше предупредена, че около 40 членове на кабинета могат да подадат оставки, ако тя откаже да им позволи да гласуват по план, който ще блокира варианта „Брекзит без сделка“ през март.

Министърът на пенсиите и трудовата заетост Амбър Ръд информира Даунинг стрийт, че ще последва масовото напускане на членове на правителството, ако не им бъде позволено да подкрепят внесена поправка, която ще доведе до удължаване на действието на член 50 от Лисабонския договор, ако сделка по Брекзит не бъде постигната през следващите седмици. Поправката, внесена от Ивет Купър от Лейбъристката партия и бившите заместник-министри от Консервативната партия сър Оливър Летуин и Ник Боулс, ще бъде обсъдена през седмицата  и гласувана в Камарата на общините на 29 януари.

Кабинетът на Тереза Мей е силно разединен по въпроса за Брекзит. Проевропейски министри като Амбър Ръд, министърът на финансите Филип Хамънд и министърът на икономиката Грег Кларк я призовават да изключи излизането без сделка и да следва стратегия за по-мек Брекзит. Ако поравката бъде одобрена, това ще принуди правителството да поиска от Брюксел да отложи Брекзит до края на годината, ако няма сделка до края на февруари./БНР

About Асен Димитров

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Цветан Цветанов подаде оставка от всички ръководни постове на ГЕРБ

След разговор между председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов и Цветан Цветанов, Цветанов подава оставка ...